De populairste eetbare bloem: de vrolijke viool!

In deze blog vertellen wij je meer over de eetbare viooltjes.

De wetenschappelijke naam voor viooltjes is Viola.
Doordat er ruim 400 verschillende soorten viooltjes zijn, zijn de viooltjes de meest bekende en meest gebruikte eetbare bloemen.
Eigenlijk is alles van de plant van een viooltje eetbaar. De jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten veel vitaminen. De bloemen van de viooltjes geven kleur aan verschillende gerechten. De bloemen, bladeren en wortels worden ook gebruikt voor medicinaal gebruik.
Let wel op dat u alleen viooltjes gebruikt die speciaal geteeld zijn om gegeten te worden.

De viooltjes zijn de enige eetbare bloemen die wij het hele jaar kunnen telen. Wij telen zowel de bosviooltjes als de groot bloemige viooltjes in verschillende kleuren.
Als de bloem van een viooltje is uitgebloeid komt er een zaaddoos. Het zaad uit de zaaddoos vangen wij op en zaaien wij weer opnieuw. De zaadjes zijn klein waardoor het wel een precies werkje is om de kleine zaadjes weer te zaaien. Maar eenmaal gelukt groeit er weer een prachtig plantje uit.

Viooltjes hebben een milde, licht zoete grassmaak. Hierdoor kunt u ze eigenlijk bij elk gerecht gebruiken.
Viooltjes worden veel toegepast in salades, op een taart, op een dessert, in cocktails, in lolly's of verwerkt in bonbons.
U kunt viooltjes ook versuikeren of drogen. Over het drogen van eetbare bloemen leest u meer in een volgende blog!

727810368_blog-eetbare-bloemen.jpg

« Ga terug